top of page
DSC_4296.jpg

Yin / Yoga Nidra

Söndagar 16:00-17:15

Halv termin v.34- 41- 1.700 kr    Hel termin v. 34- 50 (uppehåll v. 44)- 3.100 kr 

Yinyoga och yoga Nidra

 

Yin Yoga är en blandning av Yoga, mindfulness och kinesisk medicin. Enligt den kinesiska läran Dao behöver vi både yin (återhämtande, lugn) och yang (fysisk aktivitet, styrka) i vårt liv, för att skapa balans. I yin yoga utför du mjuka yoga övningar och slappnar av i kroppen under en längre tid (ca 3-5 min) för att nå djupare ner i din bindväv, skelett, ligament, leder och inre organ.

Positionerna utövas liggandes och sittandes och ökar flexibilitet i höfter och benmuskler. Ryggraden blir mer rörlig och böjlig. Du tränar medveten närvaro, och välkomna alla känslor och tankar som kommer upp, för att sedan släppa taget och skapa ett flöde.

Genom att lyssna på dig själv och din kropp lär du dig också vilka behov du har och hur du kan ta hand om dig själv. Yin yogan utmanar även vårt medvetande, en del positioner kan kännas ansträngande och du kan uppleva en känsla av att vilja gå ur positionen och utmanar dig då mentalt att stanna kvar genom andetaget och medveten närvaro.

Du behöver inte vara flexibel för att delta i kursen, vi ser olika ut och har olika förutsättningar, du vägleds in i positioner som passar dig och din kropp.

Yoga Nidra är en yoga form som utarbetades av Swami Satyananda Saraswati på 1960-talet och är en pratyahara-teknik för att dra tillbaka sinnena från omgivningen och bygga upp ett medvetet lugn inom sig. En sorts vägledd meditation. Nidra betyder ”fysisk sömn” på sanskrit, det vill säga att vid fullt medvetande uppleva att den fysiska kroppen sover. En djup avslappning med en inre medvetenhet. Den fysiska Kroppen får avslappning, men även energikroppen och sinnet får möjlighet att vila. Det avslappnade tillstånd som upplevs under Yoga Nidra förekommer mellan vårt dagliga/aktiva tillstånd och det sovande tillståndet och har fått den vetenskapliga beteckningen alfa-tillstånd.

En hel del studier har gjorts på personer som utövat Yoga Nidra och de har visat att utövande av Yoga Nidra höjer dopaminhalten i kroppen, en signalsubstans som bland annat styr hjärnans belöningssystem. Forskning visar även att personer som regelbundet tränar Yoga Nidra har en lägre stressnivå, vilket beror på minskad aktivitet i det sympatiska nervsystemet, och ger en effektiv återhämtning. Under Yoga Nidra ligger du i shavasana, vilande ställning och lyssnar på min vägledning.

I en del klasser använder jag eteriska oljor för att förhöja din upplevelse av yin yoga och Yoga nidra.

"Yoga Nidra is the Yoga of aware sleep. In this lies the secret of self- healing.
Yoga Nidra is a pratyahara technique in which the distractions of the mind are contained and the
mind is relaxed."
- Swami Satyananda Saraswati

Mattor och tillbehör finns på plats!

Missar du en klass finns det möjlighet att ta igen den vid mån om plats på torsdagar Yinyoga kurs.

Sagt om:

"När vardagens alla måsten blir för stora och när stressen både känns i kroppen och i knoppen, det är då man längtar efter Åsa på Yoga Wahl och hennes yinyogaklass.

Redan när man öppnar dörren möts du av ett lugn som jag inte har hittat någon annan stans.

Ett lugn som genomsyrar hela passet där inga måsten finns eller där den enskilda prestationen är som bortblåst.

Åsa är hela tiden uppmärksam på om du behöver alternativa positioner eller

om det ör något annat hon kan hjälpa dig med.

För mig är varje yinyogapass en stund för återhämtning

men även ett verktyg för att orka med den kommande veckas krav.

Har du aldrig provat yinyoga hos Åsa , så gör det, du kommer aldrig ångra dig.

Susanne 

bottom of page