top of page

Skapa din Yoga hörna hemma

Med enkla tips kan du skapa en liten hörna, ett ställe att yoga på hemma.

Det viktigaste är att känna in var i huset/ lägenheten du känner att du skulle trivas att yoga. Platsen får inte kännas för trång eller instängd, och gärna någonstans där du kan få lugn och ro.

Själv har jag en hörna i vardagsrummet, en låda med yogamatta. bolster, klossar och ett yogaband. Att ha alla tillbehör samlade underlättar för att komma i gång att yoga.

Behöver du gå runt och samla ihop dina saker för att yoga, kan det kännas som ett hinder.

Vad gäller vilken yogamatta du bör ha, så är det väldigt individuellt, en del tycker om tunna mattor, 4 mm och andra lite tjockare, 5- 6 mm. En tjockare yogamatta passar bra till yinyoga och andra lugnare yogaformer, och även om du känner obehag i knä och handleder och vill ha mer stöd och dämpning. Tjockare mattor kan bli tyngre att bära runt på om du även tänker använda mattan utanför hemmet. Det kan även bli lite svårare med balansövningar, eftersom du inte känner underlaget genom mattan lika tydligt som mede en tunnare matta.

Yogar du mer fysisk yoga med stående positioner, kan en tunnare matta på 4 mm vara ett bra val.

Det finns också olika material att välja på, ofta upplevs en yogamatta lite hal i början, men ju mer du yogar på den desto bättre grepp får du.

Många företag säljer standardmattor, som är ett bra alternativ om du är osäker på vilken matta du vill ha, är nybörjare eller inte vill lägga så mycket pengar på en matta.


Två klossar är också någonting jag hade satsat på att ha hemma. De är en bra hjälp för att kunna nå in i olika positioner, de är också fantastiska att använda till att lägga dig över för att öppna i bröst och rygg. I yinyoga är klossar ett viktigt redskap som underlättar för att landa in i positioner. Kork klossar går att få tag i på rusta och dollarstore för en billig peng.


Yoga band är också ett bra redskap att ha hemma, som hjälper dig i framåtfällningar men också för att stretcha ut armar och ben. Även i yinyoga kan banden vara värdefulla.

Tänk på att det finns olika längder, är du lång så är ett band på 2,5 m och längre bra.


Musik kan vara stämningsfullt att spela under din klass. Spelar du musik från din telefon, så tänk på att försöka låta den ligga en bit ifrån dig så att du inte blir störd av notiser, eller lockas av att ta upp och titta på den.


Doft själv använder jag mig ofta av dofter när jag yogar, Jag diffusar oljor i min diffuser eller använder oljor utblandade på handlederna, för att komma in i olika stämningsläge.

Ibland behöver jag någonting avslappnande, andra gånger energihöjande.

Dofter höjer upplevelsen av yoga.


För att hitta fokus och vara medvetet närvarande är det skönt att ha lugn och ro omkring dig. Kanske kunna stänga en dörr eller låta andra i din omgivning veta att du tar en stund till dig själv med yoga. Stänga av telefonen och ta bort störande moment runtomkring dig.

Gör din yogaplats till din, skapa en stämningsfull och mysig plats att bara få vara på.
256 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page