top of page

Mala, vad är det och vad används det till?


Mala, är ett halsband av pärlor som används vid meditation. Mala översatt från sanskrit betyder Krans/ radband och har använts i tusentals år inom olika traditioner och religioner som buddism, hinduism och inom yoga. Många kulturer runt om i världen har använt sig av radband för att utveckla ett andligt tillstånd. Ett slags mindfulness verktyg att bära med sig.

Ett mala används för att komma till ett lugnare tillstånd, att meditera med, genom att upprepa ett positiv mantra genom varje pärla på halsbandet, det kan också användas under mantrasång för att skapa en positiv energi.

Ett mala kan uppmuntra till en paus, ett andetag eller en medveten stund under dagen, när du bär det runt din hals eller runt din handled.


Ett mala består oftast av 108 pärlor, och det finns olika kulturella, spirituella och vetenskapliga förklaringar till varför. Symboliskt så representerar 1- gudomlighet eller enhet, 0 är intet och 8 symboliserar oändlighet och universum.

Kombinerade tillsammans förenar de all existens som 108.

Inom sanskrit alfabetet finns 54 bokstäver där varje bokstav har en feminin och en maskulin version, vilket totalt blir 108. Det finns även en teori om att vi människor har 108 etapper på vår mänskliga själens resa, att det finns 108 energilinjer som går till hjärtat. Det är alltså fritt att tolka varför en mala består av just 108 pärlor.

Beroende på trossystem, så kan malas också bestå av 18, 27 eller 54 pärlor.


Förr användes malapärlor av organiska material som sandelträ, Bodhifrön och djurben.

I dag tillverkas malas mer av halvädelstenar och ädelstenar eftersom ädelstenar är kända för sina helande egenskaper.

Ametist är till exempel en sten som är uppskattad för sin effekt på mental och känslomässig klarhet, medan tigeröga kan ge grundning, styrka och skydd.

Att välja pärlor utifrån olika chakra är också vanligt, för att styrka dessa.


På ett mala finns också en gurupärla, den kan vara gjord av exempelvis kristaller, ädelstenar, metall, trä eller fröer, som är den centrala pärlan på halsbandet. De olika materialen kan få stå för olika kvaliteter utifrån vad man vill att mala halsbandet ska ha för intention.

De andra pärlorna omringar gurupärlan likt planeterna som kretsar runt solen.

Gurupärlan är den största pärlan och hänger nedanför de andra pärlorna på ett mala och

används som markör för fingrarna att känna början och slutet av halsbandet under meditation eller mantrasång. Guru pärlan representerar Gurus i våra egna liv, föräldrar, lärare, mentorer osv.

När vi mediterar och kommer till gurupärlan, tar vi en paus och tar kontakt med tacksamhet till alla de som har format våra liv spirituellt, mentalt och fysiskt.


Tofsen. som fäster direkt på gurupärlan på ett mala, symboliserar upplysning och enhet med universum och till varandra. Det drar ihop de individuella energierna av ädelstenarna för att skapa balans och en sammanhängande helhet, vilket gör att varje knutet mala blir unikt.


Markör pärlor kan knytas in i ett mala, när vi drar fingrarna över en sådan pärla, som skiljer sig från resten, så påminner den oss att hitta tillbaka till fokus på vårt mala, meditationen och mantrat. På Zen malas knyts de in som 7:e pärlan och 14:e pärlan.

På ett Mantra mala knyts de in som 21:a och 33:e pärlan. På ett tibetanskt mala knyts markörpärlor in som 27.e pärlan samt i mitten bak av ett mala.


När vi knyter mala, knyter vi in ett budskap, en dröm, ett mål, ett mantra eller en strävan mellan varje pärla och detta skapar sedan symboliken av vårt mala halsband.

För att komma i kontakt med våra behov och känna in vad vårt mala ska stå för, behöver vi sitta i lugn och ro och ha kontakt med det vi vill föra över in i vårt mala.


Att meditera med ett mala halsband kan hjälpa oss att var medvetet närvarande i nuet.

När vi rullar pärlorna mellan våra fingrar skapas en fysisk känsla som vi kan återkomma till

då tankarna tenderar att vandra i väg.

Vi håller vårt mala i vår dominanta hand med tofsen hängande mot oss och börjar med att snurra den högra pärlan om gurupärlan med tummen och långfingret. Med varje pärla uttalas tyst eller högt mantrat eller vad du valt att ditt mala ska symbolisera, hela vägen runt med alla 108 pärlor.


Den 20 februari-22 kommer jag ha en workshop i att knyta mala, välkommen att skapa ditt alldeles unika mala då!

Läs mer och boka på hemsidan www.yogawahl.com


Namasté

Åsa495 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page