top of page

Yoga och löpning


Jag har löptränat till och från i över 30 år, och kontinuerligt flera dagar i veckan i 20 år.

Innan jag födde mina barn, sprang jag två maraton och andra olika lopp, på den tiden löptränade jag flera mil i veckan...

Jag hade turen att kunna springa ända fram till 6:e månaden med mitt första barn, men inget alls med mitt andra, då det faktiskt var just under en löptur med min son i jogging vagnen som jag kände att jag var gravid igen.

Med åren har löpningen mer blivit till en sorts "meditation", min egentid där jag omedvetet bearbetar händelser och då det kommer kreativa ideér eller lösingar på problem till mig.

Jag älskar att starta dagen med en tur i skogen, gärna terränglöpning, för att sedan åka hem och känna mig alert och redo inför dagens utmaningar.

Det fina med löpning är att du inte behöver någon dyr utrustning förutom ett par bra löparskor, du kan springa överallt (nästan) och närsomhelst.


Detsamma gäller med Yoga, du behöver en yogamatta, och med den med dig, kan du yoga vartsomhelst.

Yoga har också följt mig genom åren, även den funnits med mig under graviditeter och idag, när jag är yogalärare med min egna studio blir det många timmar på mattan.

Yoga har blivit en livsstil för mig, med både fysiska positioner, andningsövningar, meditation och yogisk filosofi i min vardag.


Andetaget är i fokus under både löparrundor och Yoga, även om du kanske inte alltid är medveten om det när du springer, då pulsen ökar och gör andetaget kortare och ytligare. I Yoga andas du medvetet långa och djupa andetag och integrerar andningen i positionerna du utövar.

Jag coachade en kvinna i löpning för några år sedan, hon avskydde löpning men hade bestämt sig för att ge det en chans. Vi pratade mycket om andetaget när vi sprang tillsammans och testade olika sätt att andas på, och när hon hittade sin andning, började hon uppskatta våra rundor och upplevde att det var just den pusselbiten hon saknat.


Yoga är ett bra komplement både innan din löparrunda och efteråt.

En del morgnar startar jag med några stretchande positioner och solhälsningar för att öppna upp kroppen till mer rörelse, och förbereder mig mentalt genom att känna in mig själv.

Andra dagar börjar jag med att springa och landar sedan in på min matta med de positioner min kropp behöver då. Jag har också lättare för att sitta i meditation efter en runda, då jag stillat sinnet.Med regelbunden löpträning får du bättre kondition, och kombinerat med Yoga blir du också starkare, utvecklar balans och fokus.

Yoga hjälper dig att öppna upp kroppen och skapar smidighet, något som underlättar för att springa mer avslappnat, men även för att förebygga skador.

När du utövar yoga, tränar du på att bli medveten om kroppen, hur du förhåller den och hur du rör på den, vilket hjälper dig i löpspåret, för att skapa bättre hållning och bättre löpteknik.

En del Yoga positioner stärker bålen och andra muskler som är viktiga vid löpträning, såsom fötterna och underbenen.

Andningsövningar hjälper dig med att bli medveten om hur du andas både på yogamattan och när du är ute och springer, vilket påverkar hur du syresätter din kropp på bästa sätt.

Meditation är ett sätt att varvar ner och ta kontakt med dig själv, att vara i det som är.

Ute i löpspåret eller på tävlingar kan detta ge dig ett lugn, och även bättre sömn på natten, vilket kan behövas för återhämtning efter ett långt eller tufft pass.

89 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page